Tuinontwerp De Klamp Leeuwarden

Voor een tuin in de splinternieuwe wijk ‘De Klamp’ in Leeuwarden hebben wij een nieuw tuinontwerp mogen realiseren. Het gaat om een stadstuin gelegen aan een watervaart.

In de tuin is zichtbaar aandacht besteed aan houtelementen. Zo komen aan beide kanten van de tuin als erfafscheiding Zweedse Rabbat planken in zwarte kleur. Deze Zweedse rabbat planken zijn zeer strak ogende schuttingplanken die door middel van een groef over elkaar heen vallen. Er kan dus op geen enkele manier doorheen gekeken worden wat gunstig is voor de privacy.

In de achtertuin wordt een robuuste pergola van Lariks Douglas palen 12×12 cm geplaatst. Deze pergola valt als het ware in elkaar op de bovenstaande liggers met maar liefst inkepingen. Dit geeft een prachtig beeld want de liggers steken op deze manier een stukje over. Lariks Douglas palen smeren wij altijd in met Lariks beits. Deze beits zorgt ervoor dat de palen minder snel verkleuren/verweren. De onderkant van de paal dat in de grond staat en er 10 cm boven, wordt door ons ingesmeerd met rubber seal. Deze laag zorgt ervoor dat de palen in de grond niet wegrotten.

Aan de watervaart wordt een steiger/vlonder gemaakt van Lariks Douglas hout. Ook dit hout wordt naderhand ingesmeerd met lariks beits. De steiger/vlonder wordt ongeveer 1,5 meter bij 3 meter. Hier kan de familie dus prima op zitten te genieten bij het water. Daarnaast fungeert de steiger als aanligplaats voor een bootje waar de kinderen mee kunnen varen. De achtertuin richting het water loopt nogal af door de aanwezigheid van een relatief steil talud. Hierdoor wordt er achter de steiger/vlonder een grondkering gemaakt van hardhout.

De verharding in de oprit en in de achtertuin zal bestaan uit 80×80 cm Oudhollandse tegels grijs die zorgen voor een strakke lijn. Deze strakke lijn wordt onderbroken door speelse en authentieke dikformaat klinkers in rood/bruine kleur. In de achtertuin komt een klein speelgazon en tegen de erfafscheiding komt een verhoogde border van Oudhollandse stapelelementen. Deze elementen wordt 45 cm hoog gestapeld en hebben net als de tegels een grijze kleur. Deze verhoogde borders worden onderling verlijmd zodat er een sterk geheel ontstaat.

Voor de beplanting is gekozen voor kleurrijke vaste planten waar veel vlinders en bijen op afkomen. Ook zijn er heesters meegenomen en een aantal wilgen langs de waterkant. Elverdink Hoveniers plant relatief veel planten op 1 vierkante meter zodat de beplanting prachtig straalt en dichtgroeit zodat er weinig onderhoud nodig is.