Planten september

Heerlijk, fruit uit eigen tuin! Als je erover denkt een fruitboom of –struik in je tuin te zetten, bestel hem dan nu. November is de periode dat hij de grond in kan. Oriënteer je, want de keuze is enorm. Wil je een struik, hoog- of halfstamboom of leifruit...

Onderhoud september

Voor groenblijvende én bladverliezende hagen is september de laatst geschikte maand om ze te snoeien. Denk aan hagen zoals de buxus, beuk, haagbeuk, taxus, glansmispel en liguster.

Gazon september

Je grasmat! Heb je al van alles geprobeerd om er wat moois van te maken? Misschien is het nodig om de gehele grasmat eens grondig aan te pakken door opnieuw in te zaaien. Daar is het nu de tijd voor. Graszoden leggen kan uiteraard ook. Laat het ons weten. Wij kunnen...

Tuintips september

De Dagpauwoog (te herkennen aan het oog op de vleugels, foto) was de meest gesignaleerde vlinder tijdens de vlindertelling in juli. De Atalanta, Klein koolwitje, Citroenvlinder en Kleine Vos volgden. Ondanks de telling wordt de vlinder aanzienlijk minder vaak gezien...

Planten augustus

Weinig ruimte voor een tuin en toch graag een groene aankleding? Denk eens aan een geveltuin. Haal enkele of een rij tegels voor de gevel van je huis weg en zaai er stokrozen of Verbena of plant er (klim)planten. Het geeft veel groengenot en maakt iedereen blij!...

Onderhoud augustus

Augustus is een maand om het ervan te nemen! In de tuin kunnen de werkzaamheden best een tandje lager! Geniet van de kleuren en de geur van bloemen. Al het moois trekt ook nog eens vlinders, bijen en hommels aan. Het is genieten...     Sluimerende...

Gazon augustus

Droge en warme periodes komen steeds vaker voor. Sproeien is niks voor jou? Denk eens aan een ondergronds beregeningssysteem. De sproeiers liggen verzonken in de grond (je kunt gewoon grasmaaien) en komen omhoog als de installatie wordt geactiveerd. Er zijn...

Tuintips augustus

Vandaag de tip om wat kleingeld op zak te hebben! 😊 Langs de kant van de weg zie je steeds vaker verkoopkasten met tuinplanten en zaden. Ze zijn een echte aanrader. De producten komen rechtstreeks uit de tuin van de eigenaar, ze zijn meestal niet duur en ook...

Planten juli

Zaai tweejarigen zoals vingerhoedskruid (Digitalis; foto), judaspenning (Lunaria), muurbloem (Erysimum) en teunisbloem (Oenothera). Volgend jaar zullen ze voor het eerst bloeien, maar door het spontane uitzaaien, na de bloei, is de kans op jaarlijkse bloei heel groot....

Onderhoud juli

In juli kun je klussen doen als onkruid weghalen, uitgebloeide bloemen verwijderen, voeding geven, klimmers aanbinden, zo nodig sproeien én vergeet niet te plukken! Een fleurige vaas met bloemen staat zomers en gezellig!     Extra aandacht Een beetje extra...
Home » Actueel

Bekijk het nieuws rondom

Elverdink Hoveniers

Planten september

Planten september

Heerlijk, fruit uit eigen tuin! Als je erover denkt een fruitboom of –struik in je tuin te zetten, bestel hem dan nu. November is de periode dat hij de grond in kan. Oriënteer je, want de keuze is enorm. Wil je een struik, hoog- of halfstamboom of leifruit voor schutting of pergola?

 

Pioenrozen

Staat je pioenroos niet goed? Nu is de tijd om hem te verplanten. De meest gemaakte fout bij pioenrozen is dat ze te diep worden geplant en op arme en droge grond worden gezet. Een pioen houdt van voedselrijke, vochthoudende grond en voldoende zon. Geef organische mest of kunstmest met een laag stikstofgehalte. Doe dit één keer zodra de scheuten boven komen en nog een keer na de bloei. Grote kans dat het nu goed gaat!

 

 

kleur van vreugde en geluk

Geel verwarmt en stimuleert. Het is de kleur van vreugde en geluk. Gele bloeiers in de tuin in septemer zijn Coreopsis verticillata (meisjesogen), Zonnehoed (Rudbeckia) en de fraaie laatbloeier Helianthus (filmpje).

 

Uien en knoflookteentjes

Beetje experimenteren is leuk! Plant eens uien (foto) en knoflookteentjes in je tuin. Daar is het in september of oktober de goede periode voor. Zet ze met het puntje naar boven net onder de grond. Doe je er niets aan, dan vormen ze volgend jaar witte bloemen. Ze zijn eetbaar en misstaan niet in salades en soepen.

Onderhoud september

Onderhoud september

Voor groenblijvende én bladverliezende hagen is september de laatst geschikte maand om ze te snoeien. Denk aan hagen zoals de buxus, beuk, haagbeuk, taxus, glansmispel en liguster.

Tuinontwerp Drachten

Tuinontwerp Drachten

Tuinontwerp Drachten

Dit prachtig mooie tuinontwerp hebben wij mogen realiseren voor een gezin uit Drachten. Belangrijke aspecten die moesten worden meegenomen zijn strakke lijnen en vormen, zichtlijnen creëren, verharding laten combineren met houtwerk in de vorm van vlonderterrassen, veel ruimte voor groen (borders met beplanting en bomen).

Ruimte voor groen met kleurrijke beplanting
De beplanting wordt afgewisseld met hoge en lage begroeiing en een moestuin en pluktuin. Een bloemenrijke plaats in de tuin waar de klant kan genieten van de kleuren en geuren van prachtige bloemen. Ook voor bijen, vlinders en insecten wordt dit een paradijs. De insteek is om een dichtbegroeiing zee van bloemen en planten te creëren waardoor de borders onderhoudsarm worden.

Hardhouten vlonders
De vlonders worden strak opgeleverd en gemonteerd met Azobe hardhout. De vlonders worden gemonteerd met rvs-vlonderschroeven die verzinkt worden aangebracht. Rondom de vlonders plaatsen we robuuste Oudhollandse tegels met de afmeting 200x100x10 cm. Deze grote opvallende tegels geven de tuin body.

Strakker verhoogde vijver
Als unieke eyecatcher wordt er een strakke verhoogde vijver aangelegd. Een vijver in de tuin geeft rust en een andere beleving. Het trekt levendige organismen en geeft een natuurlijke uitstraling. In de vijver wordt een vijverpomp aangelegd die het water circuleert en filtert. Daarnaast worden er enkele vijverplanten in geplaatst om ervoor te zorgen dat het een levendige vijver wordt.

Tuinontwerp Leeuwarden

Tuinontwerp Leeuwarden

Tuinontwerp Leeuwarden

Voor een behoorlijke tuin mochten wij een tuinontwerp laten realiseren. Belangrijke wensen van de klant waren geen strakke lijnen maar juist ronde en speelse contouren, weinig verharding, duurzame tuininrichting en natuurlijke elementen. Reuvers Buro voor groene ruimtes is met dit wensenlijstje aan de gang gegaan en dat heeft geleid tot dit schitterende tuinontwerp.

Natuurlijke elementen
Natuurlijke elementen zijn belangrijk in een tuin om de tuin niet te veel vervreemden van de omgeving. Een tuin ergens buiten het dorp tussen bos en weilanden, die ingericht is als een stadstuin met zeer strakke lijnen en vol gelegd is met bestrating, past niet in de omgeving. In deze tuin is veel nagedacht over de tuin passend maken in de omgeving. Er zijn bijvoorbeeld kastanje palenwanden meegenomen om de privacy te waarborgen. Een palen wand met klimmers geeft een rustiger en natuurlijkere uitstraling dan een geverfde houten wand.

Duurzame inrichting
Doordat er weinig gebruikt wordt gemaakt van verharding maar in plaats daarvan juist wel van halfverharding is de waterinfiltratie in de tuin goed geregeld. Doordat het water in de tuin terechtkomt kan de bodem dit zelf opnemen in plaats van dat het water via de hemelwaterafvoer wegloopt. Ook wordt er een berging/thuishuis gemaakt met een schuin dak waar sedumplanten op worden gelegd. Groene daken

Ronde en speelse contouren
In het ontwerp is gebruik gemaakt van veel ronde en ovale lijnen langs het gazon, de borders en de halfverharding. De halfverharding wordt met speelse lijnen in de vorm van Corten staal opgesloten zodat het grind niet door de hele tuin verspreid wordt. De Corten stalen rand komt deels onder en deels boven de grond zodat de lijnen duidelijk zichtbaar zullen zijn.

Tuinontwerp Drachten

Tuinontwerp Drachten

Tuinontwerp Drachten

Exclusieve vijverelementen
Een prachtig opgebouwde vijver met zijn eigen charmes. Daarbij komen allerlei mooie aspecten naar voren zoals hoogteverschillen in de vijverlagen en een vijverafwerking met Cortenstaal. De vijver wordt een centraal punt in de tuin die het tuinbeeld bepaald. Rustieke klanken van de waterfonteintjes en het aantrekken van allerlei belangrijke dieren in de biotoop geven een heerlijk natuurlijk en rustig gevoel.

Unieke indeling oprit
Een oprit is vaak saai maar wel functioneel. In deze tuin is er juist voor gekozen om de oprit in te delen in banen met halfverharding. Optisch geeft dit een veel mooier en behaaglijker beeld maar in de praktijk zorgt het ook voor een goede afwatering. Niet al het water verdwijnt in de hemelwaterafvoer. In de voortuin lopen de 100x100cm tegels door en zijn er twee mooie verhoogde bloembakken van Cortenstaal in verwerkt. De oppervlakte wordt naast de banen onderbroken door kleine borders met beplanting.

Ruimte voor comfort en luxe
In de achtertuin wordt een groot terras gemaakt met robuuste tegels van 100×100 cm. Hier tegenaan wordt een flinke strook split verwerkt met aangrenzend de prachtig mooie vijver. De vijver kan wordt overgestoken door middel van een hardhouten loopvlonder. Hier is het loungegedeelte waar deze familie kan genieten van de rust en hun vrije tijd. De hardhouten vlonder fungeert als terras. Over het zitgedeelte en de gehele breedte van de tuin wordt een pergola gemaakt met palen van 15cm breed. Het gedeelte waar de zitvlonder wordt overdekt en het middelste gedeelte met een ingebouwd schaduwdoek.

Gazon september

Gazon september

Je grasmat! Heb je al van alles geprobeerd om er wat moois van te maken? Misschien is het nodig om de gehele grasmat eens grondig aan te pakken door opnieuw in te zaaien. Daar is het nu de tijd voor. Graszoden leggen kan uiteraard ook. Laat het ons weten. Wij kunnen je erbij helpen.

Tuintips september

Tuintips september

De Dagpauwoog (te herkennen aan het oog op de vleugels, foto) was de meest gesignaleerde vlinder tijdens de vlindertelling in juli. De Atalanta, Klein koolwitje, Citroenvlinder en Kleine Vos volgden. Ondanks de telling wordt de vlinder aanzienlijk minder vaak gezien dan 25 jaar geleden. Tijd om hem te beschermen met groen in je tuin!

 

 

Dahlia’s

Dahlia’s doen het op de vaas uitstekend. Knip de bloemen uit de tuin en maak met een mesje een mooie scherpe snede onderaan de stengel. Zet de bloemen op lauwwarm water. Controleer de hoeveelheid water regelmatig want dahlia’s drinken veel.

 

Wij denken graag met je mee

Denk je erover je tuin aan te passen? Wil je een loungehoek, zwemvijver, beregeningsinstallatie, grondwatervoorziening of robotmaaier? Bedenk in welke vorm en uitvoering en maak een schets. Schakel de hulp in van je hovenier! Wij denken graag met je mee!

Planten augustus

Planten augustus

Weinig ruimte voor een tuin en toch graag een groene aankleding? Denk eens aan een geveltuin. Haal enkele of een rij tegels voor de gevel van je huis weg en zaai er stokrozen of Verbena of plant er (klim)planten. Het geeft veel groengenot en maakt iedereen blij!

 

 

Hortensia Annabelle

De Hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) is in Nederland populair en terecht. Een goed alternatief voor deze prachtige, maar snel zwaar wordende plant is de pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Hij bloeit langer, is sterker en herstelt beter na een regenbui.

Onderhoud augustus

Onderhoud augustus

Augustus is een maand om het ervan te nemen! In de tuin kunnen de werkzaamheden best een tandje lager! Geniet van de kleuren en de geur van bloemen. Al het moois trekt ook nog eens vlinders, bijen en hommels aan. Het is genieten…

 

 

Sluimerende tuinplannen

Worden sluimerende tuinplannen steeds maar uitgesteld? Maak ze concreet met een wensenlijst en vraag ons om advies. TuinKeur-hoveniers zijn bevlogen, hebben verstand van zaken en borrelen van de ideeën! Samen komen we eruit!

Gazon augustus

Gazon augustus

Droge en warme periodes komen steeds vaker voor. Sproeien is niks voor jou? Denk eens aan een ondergronds beregeningssysteem. De sproeiers liggen verzonken in de grond (je kunt gewoon grasmaaien) en komen omhoog als de installatie wordt geactiveerd. Er zijn verschillende systemen. Wij geven je graag advies.

Tuintips augustus

Tuintips augustus

Vandaag de tip om wat kleingeld op zak te hebben! 😊 Langs de kant van de weg zie je steeds vaker verkoopkasten met tuinplanten en zaden. Ze zijn een echte aanrader. De producten komen rechtstreeks uit de tuin van de eigenaar, ze zijn meestal niet duur en ook nog eens leuk als souvenir!

 

Wateroverlast

In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en insecten en vogels zijn er graag. Ben je aan renovatie van je tuin toe? Overweeg als alternatief eens waterdoorlatende klinkers, veel en brede voegen, grind, split of grasbetontegels. Zo kan het regenwater weg!

 

Biodiversiteit

Biodiversiteit bevorderen? Bewaar de pitten van kersen, walnoten en andere pitvruchten. Strooi ze uit op een plek waar weinig bomen staan. Laat de natuur zijn gang gaan!

Planten juli

Planten juli

Zaai tweejarigen zoals vingerhoedskruid (Digitalis; foto), judaspenning (Lunaria), muurbloem (Erysimum) en teunisbloem (Oenothera). Volgend jaar zullen ze voor het eerst bloeien, maar door het spontane uitzaaien, na de bloei, is de kans op jaarlijkse bloei heel groot.

 

 

Eetbare planten

Er zijn meer eetbare planten en bloemen dan je denkt. Bijvoorbeeld madeliefjes, vlierbloesem, rode klaver, kaasjeskruid (Malva) en viooltjes. Van de laatste twee zijn de bloempjes aantrekkelijk en kleurrijk als garnering op salades of dessert!

Contact

Elverdink Hoveniers
Earnewarre 7, 9263 TB Garyp
(0511) 52 18 04
info@elverdinkhoveniers.nl

Volg ons: