Onderhoud april

Denk je dat het steken van kantjes een vervelende taak is? Met een scherpe spade of kantensteker kun je een nette scheiding maken tussen je gazon en de borders. Dit geeft je tuin onmiddellijk een professionelere en verzorgde uitstraling, waardoor je planten beter tot...

Snoeien april

Het is essentieel om te snoeien voor een gezonde groei. In april zijn de bolacacia en bolcatalpa ideaal om te vormen. Door zorgvuldig te snoeien, kun je de vorm van de boom beïnvloeden: je kunt een mooie kroon behouden, meer lichtinval in de kroon creëren of de boom...

Tuintips april

Een tuin dient als een oase van rust, een speeltuin en een werkplaats. Het is tijd om je sluimerende tuinideeën tot leven te brengen! Heb je gedacht aan een nieuwe zithoek voor ontspannende middagen? Of misschien een veilige en leuke speelruimte voor de kinderen?...

Planten maart

De fluweelhortensia is een opvallende verschijning in de tuin. Hier zijn enkele interessante feiten over deze prachtige plant: Hoogte en groeiwijze: De fluweelhortensia kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van ongeveer 1,5 meter. Zijn groeiwijze is bossig en...

Onderhoud maart

Op een zonnige voorjaarsdag buiten bezig zijn, omringd door de frisse lucht en het zachte zonlicht, is een waar genot voor elke tuinliefhebber. Het is het moment waarop de natuur ontwaakt uit haar winterse sluimer en de tuin weer tot leven komt. Een tijd van belofte...

Snoeien maart

Het is tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen! Terwijl de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, is het belangrijk om je planten en struiken te verzorgen. Vooral siergrassen en vlinderstruiken hebben nu aandacht nodig. Siergrassen snoeien:...

Tuintips maart

Als je overweegt om een nieuw gazon aan te leggen, zijn graszoden een uitstekende keuze. In vergelijking met graszaad bieden graszoden enkele belangrijke voordelen: Minder onkruid: Graszoden hebben minder kans op onkruidgroei. Dit komt doordat ze al volgroeid zijn en...

Planten februari

Een echte voorjaarsbloeier is de camelia. De struik blijft groen in de winter en laat van februari tot april roosachtige bloemen in wit, roze of rood zien. Let bij aanschaf van de Japanse roos op minder winterharde soorten en op de bloeitijd (soms al aan het eind van...

Winter februari

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).     Sneeuwklokje Het...

Snoeien februari

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.
Home » Actueel

Bekijk het nieuws rondom

Elverdink Hoveniers

Onderhoud april

Onderhoud april

Denk je dat het steken van kantjes een vervelende taak is? Met een scherpe spade of kantensteker kun je een nette scheiding maken tussen je gazon en de borders. Dit geeft je tuin onmiddellijk een professionelere en verzorgde uitstraling, waardoor je planten beter tot hun recht komen! Je zult merken dat je tuin er mooier uitziet!

Bovendien, door regelmatig de kantjes te steken, voorkom je dat het gras zich verspreidt naar de borders. Dit maakt het onderhoud van je tuin op de lange termijn gemakkelijker. Dus, hoewel het misschien een saai klusje lijkt, draagt het steken van kantjes bij aan de algehele gezondheid en schoonheid van je tuin!

 

 

Mooi gazon

Voor de tuinliefhebber is er niets zo vreugdevol als een prachtig groen gazon! De lente is het ideale moment om nieuw gras te zaaien of een bestaand gazon te herstellen. Het is ook een uitstekende tijd om te verticuteren, wat helpt om mos of klaver te bestrijden. Dankzij de krachtige groei die de lente met zich meebrengt, zal je gazon snel herstellen!

Daarnaast is het belangrijk om je gazon regelmatig te bemesten, vooral na het verticuteren. Dit zorgt voor een gezonde groei en een diepgroene kleur. Vergeet ook niet om voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Met deze tips zal je gazon er in een mum van tijd weer stralend uitzien!

 

 

onderhoud

Het is altijd een genot om te zien hoe de tuin elk jaar weer tot bloei komt! De zon begint al sterker te schijnen! Het is tijd om te beginnen met het organiseren. Reinig je terras en tuinmeubilair, verwijder dode planten uit de borders en potten, en transformeer het weer in een aangename buitenruimte! Zodra alles schoon en opgeruimd is, kun je nieuwe planten en bloemen toevoegen om kleur en leven in je tuin te brengen. Vergeet niet om regelmatig water te geven en de planten te bemesten voor een optimale groei. Geniet van de frisse lucht en de schoonheid van je vernieuwde tuin!

Snoeien april

Snoeien april

Het is essentieel om te snoeien voor een gezonde groei. In april zijn de bolacacia en bolcatalpa ideaal om te vormen. Door zorgvuldig te snoeien, kun je de vorm van de boom beïnvloeden: je kunt een mooie kroon behouden, meer lichtinval in de kroon creëren of de boom compact houden. Bovendien, door regelmatig onderhoud, kun je de levensduur van de boom verlengen en ziektes voorkomen. Het is ook belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken om schade aan de boom te minimaliseren.

 

Chinees klokje

De forsythia, ook wel bekend als het Chinees klokje, is een schitterende struik die in het vroege voorjaar overvloedig bloeit met levendige goudgele bloemen. Het is het beste om deze struik te snoeien na de bloei, idealiter in mei. Dit advies is ook van toepassing als de struik enigszins verwaarloosd is. Zorg ervoor dat je de struik vóór juni snoeit, zodat de nieuwe takken voldoende tijd hebben om te versterken en uit te groeien. Door dit te doen, zal de forsythia het volgende voorjaar weer volop bloeien en een prachtige aanvulling zijn op elke tuin.

Tuintips april

Tuintips april

Een tuin dient als een oase van rust, een speeltuin en een werkplaats. Het is tijd om je sluimerende tuinideeën tot leven te brengen! Heb je gedacht aan een nieuwe zithoek voor ontspannende middagen? Of misschien een veilige en leuke speelruimte voor de kinderen? Verlang je naar een weelderig groen gazon of een rustgevende vijver? Wat je wensen ook zijn, wij staan klaar om je te helpen bij het realiseren van je droomtuin!

 

 

Hoge planten

Het is een bekend feit dat sommige planten in de zomer een aanzienlijke hoogte bereiken. Het is echter vaak te laat om ze te ondersteunen als ze al volgroeid zijn. Daarom is het raadzaam om nu al meegroeisteunen te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in subtiele kleuren zoals groen of zwart, die later nauwelijks opvallen in de tuin. Een alternatieve en natuurlijke optie is het gebruik van lange, rechte takken van snoeihout. Deze kunnen ook dienen als effectieve steunen voor je planten. Door deze maatregelen nu te nemen, zorg je voor een gezonde en stabiele groei van je planten gedurende het hele seizoen.

Planten maart

Planten maart

De fluweelhortensia is een opvallende verschijning in de tuin. Hier zijn enkele interessante feiten over deze prachtige plant:

Hoogte en groeiwijze: De fluweelhortensia kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van ongeveer 1,5 meter. Zijn groeiwijze is bossig en vol, met grote, donkergroene bladeren die een fluweelachtige textuur hebben. Deze bladeren zijn een lust voor het oog en voegen een vleugje elegantie toe aan elke tuin.

Bloemenpracht: Wat de fluweelhortensia echt bijzonder maakt, zijn de tweekleurige schermbloemen. Deze bloemen hebben een opvallende combinatie van kleuren, variërend van zachtroze tot diepblauw of paars. De fluweelachtige textuur van de bloemen geeft ze een luxueuze uitstraling. Ze verschijnen in de zomer en trekken vlinders en bijen aan.

Verzorging en standplaats: Fluweelhortensia’s gedijen goed in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden. Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de bodem vochtig. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert een gezonde groei en helpt de plant compact te blijven.

Landschapsgebruik: De fluweelhortensia is een uitstekende keuze voor borders, schaduwrijke hoekjes en als achtergrondbeplanting. Hij kan ook in grote potten worden gekweekt. Combineer hem met andere schaduwminnende planten zoals varens, hosta’s en astilbes voor een weelderig effect.

Kortom, de fluweelhortensia is een veelzijdige en prachtige toevoeging aan elke tuin. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een uitgestrekte buitenruimte, deze sierlijke struik zal je zeker betoveren met zijn kleurrijke bloemen en fluweelzachte bladeren.

 

 

Magnolia in bloei

Wanneer de Magnolia in volle bloei staat, kondigt het voorjaar zich aan! De eerste aanblik wordt gedomineerd door delicate bloemen in zachte pasteltinten of levendig fuchsiaroze. Deze prachtige bloesems verschijnen voordat het blad zich ontvouwt, waardoor de Magnolia een betoverende schoonheid heeft.

Een paar takken van deze voorjaarsbloeier in een vaas brengen direct sfeer in huis. Stel je voor: een elegante vaas op de eettafel of op de vensterbank, gevuld met de weelderige bloemen van de Magnolia. Het is alsof je een stukje lente naar binnen haalt, compleet met de belofte van warmere dagen en nieuw leven.

Dus, als je de kans hebt om een Magnolia te bewonderen wanneer hij in bloei staat, grijp die dan met beide handen aan. Het is een moment van puur geluk en verwondering, een ode aan de natuur en het seizoen dat alles tot leven brengt.

Onderhoud maart

Onderhoud maart

Op een zonnige voorjaarsdag buiten bezig zijn, omringd door de frisse lucht en het zachte zonlicht, is een waar genot voor elke tuinliefhebber. Het is het moment waarop de natuur ontwaakt uit haar winterse sluimer en de tuin weer tot leven komt. Een tijd van belofte en vernieuwing, waarin we onze handen uit de mouwen steken en onze groene oase klaarmaken voor het komende seizoen.

 

Schoonmaken van potten en bloembakken: Laten we beginnen met een praktische taak: het schoonmaken van onze potten en bloembakken. Na een lange winter kunnen ze bedekt zijn met aarde, mos en misschien zelfs wat algen. Neem een emmer met warm water en een milde zeepoplossing en schrob de potten grondig schoon. Vergeet niet om ook de binnenkant en de afwateringsgaten aan te pakken. Zo creëer je een frisse start voor je planten.

 

Inventariseer je voorraad tuinaarde en organische mest: Nu de potten schoon zijn, is het tijd om te inventariseren. Loop door je tuin en kijk of je nog voldoende tuinaarde en organische mest hebt. Deze twee elementen zijn essentieel voor een gezonde groei van je planten. Tuinaarde zorgt voor een goede structuur en voedingsstoffen in de bodem, terwijl organische mest de planten voorziet van de benodigde voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt, zodat je dit tuinseizoen niet misgrijpt.

 

Een beloftevolle tijd: Het voorjaar is een tijd van belofte. De eerste bloesems verschijnen aan de fruitbomen, de narcissen steken hun kopjes boven de grond uit en de vogels fluiten vrolijk. Het is het moment om te zaaien, te planten en te dromen van een weelderige tuin vol kleur en geur. Dus trek je tuinhandschoenen aan, pak je gereedschap en ga aan de slag. Voor je het weet, geniet je van een bloeiende oase waarin je de natuur haar gang laat gaan.

Snoeien maart

Snoeien maart

Het is tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen! Terwijl de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, is het belangrijk om je planten en struiken te verzorgen. Vooral siergrassen en vlinderstruiken hebben nu aandacht nodig.

Siergrassen snoeien: Siergrassen voegen textuur en beweging toe aan je tuin, maar na de winter kunnen ze er wat rommelig uitzien. Het is nu het perfecte moment om ze te snoeien. Knip de oude, dorre stengels tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Hierdoor kunnen nieuwe scheuten zich ontwikkelen en krijgen de siergrassen een frisse start. Let op: niet alle siergrassen hoeven gesnoeid te worden. Sommige soorten, zoals de Carex, kunnen hun sierwaarde behouden zonder snoei.

Vlinderstruiken onder handen nemen: De vlinderstruik (Buddleja) is een favoriet bij tuiniers vanwege zijn geurige bloemen en aantrekkingskracht op vlinders. Nu is het tijd om hem te verjongen. Knip de takken van de vlinderstruik tot ongeveer 30 cm boven de grond af, bij voorkeur net boven een zijscheut. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt ervoor dat de struik volgend seizoen weer volop bloeit. Maak je geen zorgen als de struik er nu wat kaal uitziet. Hij zal snel herstellen en weer prachtig uitlopen.

Dus, pak je snoeischaar en ga aan de slag! Je tuin zal je dankbaar zijn wanneer de lente aanbreekt.

 

 

Laurierstruiken

Laurierstruiken, ook bekend als laurierkers (Prunus laurocerasus), hebben de neiging flink te groeien! Als je een jaar hebt overgeslagen met snoeien, is dat geen probleem. De laurier kan namelijk drastisch worden teruggesnoeid, zelfs tot slechts 15 cm boven de grond. In het voorjaar zal hij zich snel herstellen en weer prachtig uitlopen. Dus pak je snoeischaar en geef je laurierstruik de verzorging die hij verdient!

De laurierkers is niet alleen een praktische keuze, maar ook een sierlijke aanvulling op je tuin. De glanzende, donkergroene bladeren zorgen voor een weelderige uitstraling. Bovendien trekt de laurierkers vogels aan en biedt hij beschutting voor kleine dieren. Overweeg om deze veelzijdige struik in je tuin op te nemen en geniet van zijn schoonheid en functionaliteit!

Tuintips maart

Tuintips maart

Als je overweegt om een nieuw gazon aan te leggen, zijn graszoden een uitstekende keuze. In vergelijking met graszaad bieden graszoden enkele belangrijke voordelen:

  • Minder onkruid: Graszoden hebben minder kans op onkruidgroei. Dit komt doordat ze al volgroeid zijn en een dicht tapijt vormen, waardoor onkruid minder ruimte krijgt om te groeien.
  • Direct gebruiksklaar: Na het leggen van graszoden is je gazon vrijwel direct klaar voor gebruik. Je hoeft niet te wachten tot het graszaad ontkiemt en groeit. Binnen enkele weken kun je al genieten van een groen en strak gazon.

 

 

Kleine tuin

Heb je een kleine tuin? Overweeg dan om planten en struiken in dwergvorm te kiezen! Deze compacte varianten zijn ideaal voor beperkte ruimtes. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

  • Weigela picobella rosa (40 cm): Deze kleinblijvende Weigela heeft een hoogte van slechts 40 centimeter. Perfect voor borders of potten.
  • Viburnum opulus compactum (100 cm): Deze compacte Viburnum bereikt een hoogte van ongeveer 100 centimeter. Het is een mooie keuze voor een lage haag of als solitaire struik.
  • Pluimhortensia Bombshell (100 cm): Met een hoogte van 100 centimeter is de Bombshell-pluimhortensia een prachtige toevoeging aan je tuin. De pluimvormige bloemen zorgen voor een sierlijke uitstraling.
  • Dwergsering Syringa microphylla ‘superba’ (100 cm): Deze dwergsering blijft ook rond de 100 centimeter hoog. De geurige bloemen trekken vlinders en bijen aan.

 

Met deze compacte planten en struiken kun je zelfs in een kleine tuin genieten van groen en bloei!

Planten februari

Planten februari

Een echte voorjaarsbloeier is de camelia. De struik blijft groen in de winter en laat van februari tot april roosachtige bloemen in wit, roze of rood zien. Let bij aanschaf van de Japanse roos op minder winterharde soorten en op de bloeitijd (soms al aan het eind van het jaar).

 

 

De damastbloem

De damastbloem (Hesperis matronalis) is een geurende, makkelijk groeiende tuinplant, bloeiend van mei tot en met juni. De tweejarige is er in purperroze tot hardpaarse varianten. Met deze inheemse plant trek je vlinders naar je tuin. Het oranjetipje legt namelijk eitjes in de bloemen!

 

 

Juffertje in ‘t groen

Een- of tweejarigen fleuren de tuin op! Zaaien kan later, uitzoeken en bestellen nu alvast. Enkele soorten die 30- 60 cm hoog worden zijn: prikneus (Lychnis coronaria), Juffertje in ‘t groen (Nigella damascena, foto), vlambloem (Phlox durmmondii), moederkruid (Chrysanthemum parthenium, wit) en goudsbloem (Calendula officinalis).

Winter februari

Winter februari

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).

 

 

Sneeuwklokje

Het voorjaar wordt vrolijk ingeluid door het sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Het eerste klokje te ontdekken in tuin of plantsoen geeft een fantastisch voorjaarsgevoel! Haal je ze in huis? Plant ze dan na de bloei onder struiken of bomen in je tuin en je ziet ze volgend jaar terug!

Snoeien februari

Snoeien februari

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.

Tuintips februari

Tuintips februari

Geef je fruitgewassen geregeld organische mest, te beginnen in februari-maart. Het is een voorwaarde om straks weer te kunnen uitlopen, te bloeien en vrucht te dragen.

 

 

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren maakt je tuin net iets aantrekkelijker! Met een rozenboog, pergola of klimrek van latten voor rozen of leifruit ontstaat er diepte en diversiteit. Met bijvoorbeeld de passiebloem (Passiflora) of trompetbloem (Campsis, foto) ontstaat er echt iets bijzonders!

 

 

Nestkastje in de tuin

Een nestkastje in de tuin kun je het beste met de vliegopening naar het oosten of zuidoosten ophangen. Je voorkomt ermee dat er extreem koude winterlucht naar binnen blaast of dat het naar binnen regent.

Planten januari

Planten januari

Het verschil tussen haagbeuk en beukenhaag? De haagbeuk heeft ruw en puntig blad met diepe nerven en verliest zijn blad na de eerste nachtvorst. De beukenhaag heeft glanzend blad met een gladde structuur. Hij behoudt zijn blad in de winter en zorgt daarmee voor kleur en privacy. Beide soorten kunnen als solitair aangeplant worden én als haag.