Bekijk het nieuws rondom
Elverdink Hoveniers
Tuintips december
Sommige struiken of boompjes hebben wat extra bescherming nodig als het flink gaat vriezen. Vooral op een windgevoelige plaats zijn ze kwetsbaar. Neem palmbomen, eucalyptus, olijfbomen of laurier op stam. Vliesdoek is heel geschikt. Het beschermt maar laat licht en lucht door.
Mulchen
Mulchen is een isolatielaag aanbrengen tussen (jonge) groenblijvende planten om ze te beschermen bij extreme regenval en temperaturen beneden het vriespunt. Je kunt er bijvoorbeeld gevallen herfstblad, versnipperd snoeihout of boomschors voor gebruiken.
Voldoende bescherming
Padden, kikkers en salamanders hebben een rustig plekje opgezocht en gaan in winterslaap. Vissen zoeken de diepte op, liefst 60 cm of meer, en blijven daar gedurende de winter. Zorg voor voldoende bescherming zodat ze niet voor de poes (of reiger) zijn.
Planten november
Potten die gevuld waren met zomerbloeiers kunnen worden geleegd. Vul ze met verse nieuwe (pot)grond en nieuwe planten. Siergrassen, heide, skimmia (foto) klimop of violen zorgen weer voor een gezellig terras of balkon!
Herfstkleuren en novemberstormen
November laat zich zien in herfstkleuren en novemberstormen. Naast de prachtige geel- rood- en bruintinten van bomen en struiken is er nog kleur van herfstbloeiers zoals asters, salvia, zilverkaars, chrysanten en siergrassen.
Snoeien november
Leibomen kunnen het best gesnoeid worden van eind oktober tot eind februari. Het blad is dan van de bomen en ze lopen nog niet weer opnieuw uit. Knip tot op de stevige basistakken die richting geven.
Hedera rond de stam
Hedera (klimop) rond de stam van een boom vormt in beginsel geen bezwaar. Insecten, vogels en kleine zoogdieren vinden er een mooi onderkomen. Als hij de top bereikt wordt het anders. Daar houdt hij zonlicht tegen en kan blad doen verstikken. Het doorknippen van de wortels rond de stam (in een vroeger stadium) is raadzaam en voorkomt problemen.
Snoeien druivenstruik
Snoeien van de druivenstruik kan in november-december omdat de sapstroom dan in rust is. Kies een vorstvrije periode. De eerste jaren snoei je vooral om een mooi basisgestel te krijgen.
Onderhoud november
Gereedschap en (maai)machines die niet meer gebruikt worden, kun je schoonmaken en geolied opbergen in een droge, vorstvrije ruimte. Vergeet niet de messen van de maaimachine tijdig te (laten) slijpen. Denk je aan de aanschaf van een robotmaaier? Dan is nu een geschikte periode om je te oriënteren op wat mogelijk is.
Wat te doen bij vorst
Wordt er vorst aangekondigd, ga dan de waterpunten in de tuin na, om ze af te sluiten. Laat kranen en leidingen van de automatische beregening leeglopen om bevriezing te voorkomen.
Tuintips november
Houten terrassen of looppaden kunnen behoorlijk glad worden in de winter. Reinig ze van algen en aanslag en bestrooi met een laagje fijn zand om glibberigheid te voorkomen.
November brengt storm en regenvlagen
November brengt ze storm en regenvlagen, aldus een gezegde. Toch kun je bij goed weer nog best klusjes doen. Van schuttingen plaatsen of veranda’s bouwen tot aan het ophangen van een vogelhuisje of een vogelvoerslinger!
Goed tuingereedschap
Goed tuingereedschap is een voorwaarde voor prettig tuinieren. Bijna alle tuingereedschap is tegenwoordig verkrijgbaar op accu. Zonder snoeren, licht in gewicht en zonder al te veel herrie. Het maakt snoeien, maaien en blazen tot een feestje!
Planten oktober
Het wordt steeds vroeger warm in het voorjaar. Dat betekent eerder bijen en hommels. Voedselschaarste dreigt voor hen, omdat er dan nog weinig bloeiers zijn die stuifmeel en nectar bieden. Bloembollen zoals krokus en blauwe druif helpen! Je kunt ze nu planten. Ons ecosysteem vaart er wel bij!
Kuipplanten
Kuipplanten zijn vaste planten die niet tegen de kou kunnen zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus, foto), Heliotroop en Fuchsia’s. Haal de potten naar binnen voor de eerste vorst en laat ze vorstvrij overwinteren.
Gazon oktober
Soms zie je bruine paddenstoelen, saprofyten, in het gazon. Het zijn de opruimers van organisch materiaal zoals bladeren en plantenresten. Ze verschijnen door de aanwezige stikstof. Je ziet ze soms ook na het leggen van graszoden. Geen zorgen! Als de weersomstandigen veranderen en meststoffen uitgewerkt raken verdwijnen ze vanzelf weer.
Onderhoud oktober
Onderdeel van de tuin winterklaar maken is mest strooien. Gebruik geen stikstofrijke mest want dit bevordert bovengrondse jonge groeischeuten. Een bemesting op basis van kalium is geschikter. Het stimuleert de wortelgroei en daarmee ook de weerstand van de plant.
Nestkastjes schoonmaken
Denk er eens aan de nestkastjes in je tuin schoon te maken. Strooi er wat droog tuinmateriaal in en de vogels maken graag gebruik van deze woning tijdens de winterperiode. Voeren is nu nog niet nodig.
Tuintips oktober
Tuinverlichting geeft je zicht op de buitenboel. Het maakt je huis ‘groter’ en geeft een gevoel van veiligheid. Bovendien is het een sfeermaker die je comfort bezorgt zodra je de tuin betreedt. Iets voor jou? Wij adviseren je graag.
Egels in de tuin
De egel heeft het niet makkelijk. Help hem een beetje: zorg voor toegangswegen, gebruik geen slakkenkorrels (slakken zelf vormen het voedsel), zorg voor hoekjes blad- en tuinafval, zorg voor een uitklimbare vijver en laat de robotmaaier ’s avonds en ’s nachts niet maaien. Zelf een egelhuis maken van bakstenen en/of stoeptegels is trouwens ook erg leuk!
Fruit en vogels
Appels, pruimen en ander fruit is rijp en valt van de bomen. Heerlijk om van eigen bodem te eten of te verwerken in appeltaart of jam. Helaas (of gelukkig?) weten de vogels ze ook te vinden. Laat restanten zoveel mogelijk liggen. Zij maken dankbaar gebruik van de voedselvoorziening, zeker wat later in de herfst.
Planten september
Fruitbomen planten kan tussen oktober en maart. Wat snel te oogsten is? Appels, peren en frambozen!
Vroeg genieten van bloeiers
Als je vroeg in het jaar wilt genieten van bloeiers, denk dan eens aan de vroegbloeiende cameliastruik, het vergeet-me-nietje (Myosotis, foto) of plant narcis-, hyacinth- of tulpenbollen. De laatste kunnen nu de grond in!
Groenblijvende heesters
Regen blijft in ons land nooit lang uit. Een mooi moment om groenblijvende heesters en coniferen te planten of verplanten. Rododendron, azalea, laurierkers, sneeuwbal (Viburnum tinus, foto), conifeer of haagplant kunnen dan nog voor de winter wortelen op de nieuwe plek.
Onderhoud september
Herfstblad op de open grond tussen heesters is een prima winterdek. Van groenblijvende planten, gazon en vijver kun je het beter weghalen, anders is er kans op rotten en verstikken. Gebruik een bladhark of, makkelijker, een blazer!
Ondersteuning met boompalen
Jonge bomen krijgen de eerste jaren vaak ondersteuning van boompalen. Kijk zo nu en dan of de banden niet ingroeien of beschadigingen veroorzaken. Als hij niet meer stevig staat of verrot is, haal hem dan weg. Vervanging is meestal niet meer nodig.
Contact
Elverdink Hoveniers
Earnewarre 7, 9263 TB Garyp
(0511) 52 18 04
info@elverdinkhoveniers.nl