Bekijk het nieuws rondom
Elverdink Hoveniers
Planten juni
De tuin in juni: nog wat zomergoed planten, de perken onkruidvrij houden, uitgebloeide heesters snoeien en vooral genieten van al het moois dat de tuin je biedt! Even zitten, even rust, heerlijk!
Gele bloeiers
Gele bloeiers in je tuin zijn vrolijk en zonnig! Neem bijv het zonnekruid (Helenium), de vrolijke meisjesogen (Coreopsis) of de wolfsmelk (Euphorbia, foto). Wij kunnen je adviseren over kleuren, formaten en gebruiksvriendelijkheid van planten, struiken en bomen.
Sterroetdauw
Op rozen kan zich in deze periode sterroetdauw (zwarte vlekken) en meeldauw (wit op bladeren en knoppen) ontwikkelen. Snel optreden en bestrijden zorgt ervoor dat je kunt blijven genieten!
Rozen planten
Heb jij nog wat rozen en struiken op je wensenlijstje staan? Nu is het nog een goed moment om ze in de tuin te zetten. De bloei hoef je niet te missen omdat ze dit jaar nog gaan bloeien. Je kunt ze kopen, pot-gekweekt, zodat ze nu goed te planten zijn.
Onderhoud juni
Veel mensen denken dat een groene tuin veel onderhoud kost maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Met de juiste planten en technieken krijg jij een onderhoudsarme, groene tuin om van te genieten. Wij kunnen je advies op maat geven!
Tomatenplanten
Heb je tomatenplanten? Let dan op de nieuwe scheuten die uit de bladoksels groeien. Haal ze weg als ze ongeveer 10 cm zijn (het dieven van de tomaten). Daardoor voorkom je dat de plant te veel energie steekt in deze groei. Zet afrikaantjes bij de tomaat om aantasting van de witte tomatenvlieg en aaltjes-in-de-grond tegen te gaan.
Gazon en bemesting juni
Controleer of je maaimachine goed schoon is na gebruik! Als het vochtig is koekt het gras er aan en geeft het een minder mooi maaibeeld. Ook de wielen kunnen vastlopen door de grasresten.
Mestkorrels strooien
Komt op een van deze junidagen het water met bakken uit de lucht? Dan is het een goed moment om mestkorrels te strooien. Scheelt veel werk, tijd en water omdat je niet zelf hoeft te sproeien! De planten zullen je dankbaar zijn omdat er weer voeding is om te groeien en te bloeien.
Tuintips juni
Mieren! Je wilt ze het liefst diervriendelijk bestrijden. Probeer dit eens: krijt-, talk- of babypoeder (lopen ze niet graag over), koffiedik van sterke koffie, fijn gesneden uiensnippers of knoflook. Ook houden ze niet van planten met een sterke geur zoals afrikaantjes, lavendel en bieslook (foto).
Vakmensen
Wil je een overkapping, een terras of tuinafscheiding? TuinKeur-hoveniers zijn vakmensen, zowel op technisch- als op tuingebied. Ook voor aanplant van de tuin, in elk gewenste stijl, draait de vakman zijn hand niet voor om!
Bevestigen van planten
Voor het bijeenbinden of bevestigen van planten, struiken of bomen zijn binddraad, boomband, plantringen, plantensteunen of raffia mogelijkheden. Door groen of bruin te nemen, vallen ze bijna niet op!
Planten mei
Lekker zitten op het terras met een kop koffie? Maak het gezellig met bloeiers in pot of bak. Met petunia (foto), Spaanse margriet of dianthus (anjer) creëer je snel sfeer!
Veldboeket
Een veldboeket uit eigen tuin! Met dahlia’s, alliums, pronkerwt (Lathyrus odoratus), astrantia (Zeeuws knoopje), dille, verbena, gipskruid en cosmea (foto) maak je je eigen pluktuin!
Onderhoud mei
Mei is een mooie maand om tuinmeubels, schuurtjes, hekken en schuttingen schoon te maken cq. op te knappen, door ze te beitsen of een kleurtje te geven. Het frist er weer lekker van op!
Maai regelmatig
In de komende maanden geeft het gras de meeste groei. Maai het regelmatig (op een hoogte van 3-4 cm) en voorzie het regelmatig van voeding, dan houd je een mooie, dichte en groene grasmat!
Snoeien mei
De nu uitgebloeide bladverliezende struiken kunnen al worden gesnoeid. Knip oude takken zo diep mogelijk terug om kans te geven op verjonging. Het is niet nodig alle takken te verwijderen, je kan ook de helft uitdunnen en volgend jaar de andere helft. Enkele voorbeelden van deze heesters zijn de Forsythia, Boerenjasmijn en de Ribes.
Tuintips mei
De blauweregen is een zeer opvallende verschijning met zijn mooie lange bloemtrossen, bijzondere bladeren en fraaie takken. Bijen en vlinders komen graag op deze klimmer af. Wil je advies over andere klimmers voor pergola of schutting? Die kunnen wij geven!
Organische meststoffen
Een beetje tuinier heeft altijd een zak mest in de buurt, het liefst organische meststoffen. Goed voor de planten, grond en het bodemleven. Maak de potten schoon voor je ze opnieuw gebruikt en meng meteen langwerkende meststof in korrels, kegels of tabletten door de grond.
Telen van kruiden
Telen van kruiden en eetbare planten is een leuke bezigheid. Begin klein. Met een paar aardbeienplanten, bieslook, bramen, Oost Indische kers of (mini) tomaten. Het is zo’n verrassing steeds, je eigen oogst!
Planten april
Aan het eind van deze maand moeten alle zomerbloeiende bollen zijn geplant, om te zorgen dat ze in de zomer rijkelijk kunnen bloeien. Denk aan calla, begonia, gladiool, lelie, nerine, ranonkel en dahlia (foto).
Struiken planten
April is een goed moment om nieuwe struiken te planten. Neem bijvoorbeeld de ceanothus concha (Amerikaaanse sering) die met blauwpaarse bloemen bloeit in mei, juni en juli.
Onderhoud april
Klussen in de tuin in april zijn: Blad opruimen. Borders opschonen en bewerken met een laagje compost. Mos in het gazon bestrijden door te verticuteren en het gras bemesten.
Graskantjes steken
Graskantjes steken is een mooi klusje voor als het een zonnige dag is! Je krijgt er weer een strak geheel van!
Inspiratie april
Er zijn eenjarigen die nu gezaaid kunnen worden op de plek van bestemming, in de volle grond. Denk aan de korenbloem, goudsbloem of Oost-Indische kers. Wist je dat de goudsbloem (foto) ook zeer effectief werkt om mieren te weren?
Rozen
Rozen. De droom van elke tuinier. Planten kan nu nog. Kies je voor een stamroos, struikroos of klimmer? Wil je een gekweekte of botanische? Geurend? Dubbel- of enkelbloemig? In wit, pastel of felle kleur? Het etiket geeft veel informatie over de roos.
Tuintips april
Geen vijver maar wil je toch water in je tuin? Vul een regenton, teil of zinken vuilnisbak met water, zet er snoekkruid (foto) in of wat andere waterplanten en je geniet de hele zomer! Wil je echte vijver? Wij geven graag advies!
Buxusmot
De buxusmot! Is jouw buxus ook aangetast? Krijg je dat ooit weer goed? Controleer de buxus vanaf het voorjaar op rupsen en begin zonodig direct met bestrijding. Omdat er uit de omgeving weer nieuwe motten kunnen komen, de hele zomer blijven controleren en zonodig bestrijden. Dit kan veel tijd en aandacht kosten en moet ieder jaar opnieuw! Wil je een alternatief voor buxus? Wij kunnen adviseren!
Contact
Elverdink Hoveniers
Earnewarre 7, 9263 TB Garyp
(0511) 52 18 04
info@elverdinkhoveniers.nl