Snoeien maart

Het is tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen! Terwijl de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, is het belangrijk om je planten en struiken te verzorgen. Vooral siergrassen en vlinderstruiken hebben nu aandacht nodig. Siergrassen snoeien:...

Tuintips maart

Als je overweegt om een nieuw gazon aan te leggen, zijn graszoden een uitstekende keuze. In vergelijking met graszaad bieden graszoden enkele belangrijke voordelen: Minder onkruid: Graszoden hebben minder kans op onkruidgroei. Dit komt doordat ze al volgroeid zijn en...

Planten februari

Een echte voorjaarsbloeier is de camelia. De struik blijft groen in de winter en laat van februari tot april roosachtige bloemen in wit, roze of rood zien. Let bij aanschaf van de Japanse roos op minder winterharde soorten en op de bloeitijd (soms al aan het eind van...

Winter februari

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).     Sneeuwklokje Het...

Snoeien februari

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.

Tuintips februari

Geef je fruitgewassen geregeld organische mest, te beginnen in februari-maart. Het is een voorwaarde om straks weer te kunnen uitlopen, te bloeien en vrucht te dragen.     Verticaal tuinieren Verticaal tuinieren maakt je tuin net iets aantrekkelijker! Met...

Planten januari

Het verschil tussen haagbeuk en beukenhaag? De haagbeuk heeft ruw en puntig blad met diepe nerven en verliest zijn blad na de eerste nachtvorst. De beukenhaag heeft glanzend blad met een gladde structuur. Hij behoudt zijn blad in de winter en zorgt daarmee voor kleur...

Winter januari

Een vijver die een week dichtgevroren is, kan geen kwaad. Duurt de vorst veel langer, dan kun je een pan met heet water op het ijs plaatsen om er een gat in te smelten. Hak niet in het ijs, dat geeft onrust en stress bij de vissen die in hun wintermodus verkeren....

Snoeien januari

De uitgebloeide bloemen van de hortensia's vormen een goede natuurlijke bescherming voor de plant in de winterperiode. Jonge planten kunnen wat extra bescherming nodig hebben in de vorm van vliesdoek of jute. Snoeien, doe dat nu niet, wacht daarmee tot na de winter,...

Tuintips januari

Winterweer kan zorgen voor gladde omstandigheden rond het huis. Vaak wordt er gekozen om zout te strooien op paden of oprit. Beter is het om zand te gaan gebruiken als gladheidbestrijder (verkrijgbaar in kleine zakken). Hiermee voorkom je zoutvergiftiging van je...
Home » Actueel

Bekijk het nieuws rondom

Elverdink Hoveniers

Snoeien maart

Snoeien maart

Het is tijd om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen! Terwijl de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, is het belangrijk om je planten en struiken te verzorgen. Vooral siergrassen en vlinderstruiken hebben nu aandacht nodig.

Siergrassen snoeien: Siergrassen voegen textuur en beweging toe aan je tuin, maar na de winter kunnen ze er wat rommelig uitzien. Het is nu het perfecte moment om ze te snoeien. Knip de oude, dorre stengels tot ongeveer 10 cm boven de grond af. Hierdoor kunnen nieuwe scheuten zich ontwikkelen en krijgen de siergrassen een frisse start. Let op: niet alle siergrassen hoeven gesnoeid te worden. Sommige soorten, zoals de Carex, kunnen hun sierwaarde behouden zonder snoei.

Vlinderstruiken onder handen nemen: De vlinderstruik (Buddleja) is een favoriet bij tuiniers vanwege zijn geurige bloemen en aantrekkingskracht op vlinders. Nu is het tijd om hem te verjongen. Knip de takken van de vlinderstruik tot ongeveer 30 cm boven de grond af, bij voorkeur net boven een zijscheut. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt ervoor dat de struik volgend seizoen weer volop bloeit. Maak je geen zorgen als de struik er nu wat kaal uitziet. Hij zal snel herstellen en weer prachtig uitlopen.

Dus, pak je snoeischaar en ga aan de slag! Je tuin zal je dankbaar zijn wanneer de lente aanbreekt.

 

 

Laurierstruiken

Laurierstruiken, ook bekend als laurierkers (Prunus laurocerasus), hebben de neiging flink te groeien! Als je een jaar hebt overgeslagen met snoeien, is dat geen probleem. De laurier kan namelijk drastisch worden teruggesnoeid, zelfs tot slechts 15 cm boven de grond. In het voorjaar zal hij zich snel herstellen en weer prachtig uitlopen. Dus pak je snoeischaar en geef je laurierstruik de verzorging die hij verdient!

De laurierkers is niet alleen een praktische keuze, maar ook een sierlijke aanvulling op je tuin. De glanzende, donkergroene bladeren zorgen voor een weelderige uitstraling. Bovendien trekt de laurierkers vogels aan en biedt hij beschutting voor kleine dieren. Overweeg om deze veelzijdige struik in je tuin op te nemen en geniet van zijn schoonheid en functionaliteit!

Tuintips maart

Tuintips maart

Als je overweegt om een nieuw gazon aan te leggen, zijn graszoden een uitstekende keuze. In vergelijking met graszaad bieden graszoden enkele belangrijke voordelen:

  • Minder onkruid: Graszoden hebben minder kans op onkruidgroei. Dit komt doordat ze al volgroeid zijn en een dicht tapijt vormen, waardoor onkruid minder ruimte krijgt om te groeien.
  • Direct gebruiksklaar: Na het leggen van graszoden is je gazon vrijwel direct klaar voor gebruik. Je hoeft niet te wachten tot het graszaad ontkiemt en groeit. Binnen enkele weken kun je al genieten van een groen en strak gazon.

 

 

Kleine tuin

Heb je een kleine tuin? Overweeg dan om planten en struiken in dwergvorm te kiezen! Deze compacte varianten zijn ideaal voor beperkte ruimtes. Hier zijn enkele voorbeelden:

 

  • Weigela picobella rosa (40 cm): Deze kleinblijvende Weigela heeft een hoogte van slechts 40 centimeter. Perfect voor borders of potten.
  • Viburnum opulus compactum (100 cm): Deze compacte Viburnum bereikt een hoogte van ongeveer 100 centimeter. Het is een mooie keuze voor een lage haag of als solitaire struik.
  • Pluimhortensia Bombshell (100 cm): Met een hoogte van 100 centimeter is de Bombshell-pluimhortensia een prachtige toevoeging aan je tuin. De pluimvormige bloemen zorgen voor een sierlijke uitstraling.
  • Dwergsering Syringa microphylla ‘superba’ (100 cm): Deze dwergsering blijft ook rond de 100 centimeter hoog. De geurige bloemen trekken vlinders en bijen aan.

 

Met deze compacte planten en struiken kun je zelfs in een kleine tuin genieten van groen en bloei!

Planten februari

Planten februari

Een echte voorjaarsbloeier is de camelia. De struik blijft groen in de winter en laat van februari tot april roosachtige bloemen in wit, roze of rood zien. Let bij aanschaf van de Japanse roos op minder winterharde soorten en op de bloeitijd (soms al aan het eind van het jaar).

 

 

De damastbloem

De damastbloem (Hesperis matronalis) is een geurende, makkelijk groeiende tuinplant, bloeiend van mei tot en met juni. De tweejarige is er in purperroze tot hardpaarse varianten. Met deze inheemse plant trek je vlinders naar je tuin. Het oranjetipje legt namelijk eitjes in de bloemen!

 

 

Juffertje in ‘t groen

Een- of tweejarigen fleuren de tuin op! Zaaien kan later, uitzoeken en bestellen nu alvast. Enkele soorten die 30- 60 cm hoog worden zijn: prikneus (Lychnis coronaria), Juffertje in ‘t groen (Nigella damascena, foto), vlambloem (Phlox durmmondii), moederkruid (Chrysanthemum parthenium, wit) en goudsbloem (Calendula officinalis).

Winter februari

Winter februari

Struiken met kale wortel of kluit (dus zonder pot) zijn verkrijgbaar in de wintermaanden. Voor het aanplanten van een haag kan dit voordeliger uitpakken (bijv. haagbeuk, taxus, beukenhaag, kardinaalsmuts, laurier, hedera -foto-).

 

 

Sneeuwklokje

Het voorjaar wordt vrolijk ingeluid door het sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Het eerste klokje te ontdekken in tuin of plantsoen geeft een fantastisch voorjaarsgevoel! Haal je ze in huis? Plant ze dan na de bloei onder struiken of bomen in je tuin en je ziet ze volgend jaar terug!

Snoeien februari

Snoeien februari

De moerbeiboom (Morus), oorspronkelijk veel voorkomend bij kloosters en kasteeltuinen, zie je in (met name kleine) tuinen steeds vaker. Van zijn kruin kan een schaduwdak gesnoeid worden door 5 tot 7 dikke horizontale basistakken te behouden en de verticale te snoeien.

Tuintips februari

Tuintips februari

Geef je fruitgewassen geregeld organische mest, te beginnen in februari-maart. Het is een voorwaarde om straks weer te kunnen uitlopen, te bloeien en vrucht te dragen.

 

 

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren maakt je tuin net iets aantrekkelijker! Met een rozenboog, pergola of klimrek van latten voor rozen of leifruit ontstaat er diepte en diversiteit. Met bijvoorbeeld de passiebloem (Passiflora) of trompetbloem (Campsis, foto) ontstaat er echt iets bijzonders!

 

 

Nestkastje in de tuin

Een nestkastje in de tuin kun je het beste met de vliegopening naar het oosten of zuidoosten ophangen. Je voorkomt ermee dat er extreem koude winterlucht naar binnen blaast of dat het naar binnen regent.

Planten januari

Planten januari

Het verschil tussen haagbeuk en beukenhaag? De haagbeuk heeft ruw en puntig blad met diepe nerven en verliest zijn blad na de eerste nachtvorst. De beukenhaag heeft glanzend blad met een gladde structuur. Hij behoudt zijn blad in de winter en zorgt daarmee voor kleur en privacy. Beide soorten kunnen als solitair aangeplant worden én als haag.

Winter januari

Winter januari

Een vijver die een week dichtgevroren is, kan geen kwaad. Duurt de vorst veel langer, dan kun je een pan met heet water op het ijs plaatsen om er een gat in te smelten. Hak niet in het ijs, dat geeft onrust en stress bij de vissen die in hun wintermodus verkeren.

 

 

Sneeuwtapijt

Een sneeuwtapijt in de winter! Struiken, bomen en uitgebloeide planten bedolven onder een verse laag sneeuw hebben de bekoring van ons allen! Mooi voor een plaatje! Let wel op dat de sneeuwlaag niet te zwaar is voor sommige planten; eraf kloppen voorkomt dan schade!

Snoeien januari

Snoeien januari

De uitgebloeide bloemen van de hortensia’s vormen een goede natuurlijke bescherming voor de plant in de winterperiode. Jonge planten kunnen wat extra bescherming nodig hebben in de vorm van vliesdoek of jute. Snoeien, doe dat nu niet, wacht daarmee tot na de winter, in maart/april.

 

 

Snoeien kan efficiënt zijn

Tijdens vorstperioden kun je vanaf het ijs overal goed bij. Snoeien kan dan zeer efficiënt zijn! Houd het weerbericht dus in de gaten!

Tuintips januari

Tuintips januari

Winterweer kan zorgen voor gladde omstandigheden rond het huis. Vaak wordt er gekozen om zout te strooien op paden of oprit. Beter is het om zand te gaan gebruiken als gladheidbestrijder (verkrijgbaar in kleine zakken). Hiermee voorkom je zoutvergiftiging van je planten.

 

Winterkost

Gun vogels gevarieerde winterkost! Geef ze zaden, appels, peren, krenten, zonnebloempitten, broodkruimels of pinda’s. Door verschillend vogelvoer aan te bieden, komen er allerlei verschillende vogels naar je tuin!

Snoeien december

Snoeien december

Veel planten, bomen en struiken kunnen gesnoeid worden in herfst en winter. Pak het goed aan. Zorg voor veilig en goed gereedschap. Is de klus toch te groot of te lastig voor je? Ga je voor kennis en gemak? Schakel ons in voor je snoeiklussen!

Onderhoud december

Onderhoud december

Tuingereedschap na gebruik schoonmaken voorkomt roest. Achtergebleven gras in grasmaaiers, houtsnippers op kettingzagen en zand op spades brengen schade aan, als ze de hele winter onaangeraakt blijven. Droog opbergen voorkomt roest!

 

 

Bruine plekken in het gazon

Voorkomen is beter dan genezen. Bruine, ‘verschroeide’ plekken in het gazon, na de vorst, komen nogal eens voor. Ze ontstaan als er gelopen of gespeeld wordt op het gazon tijdens de vriesperiode. Pas daarna zie je het resultaat. Zonde toch?