Duurzame tuinaanleg

 

Duurzame tuinaanleg: De laatste jaren is er steeds meer aandacht ontstaan voor duurzaamheid. Ook op het gebied van aanleg van tuinen en tuinieren in algemene zin, zijn er veel positieve ontwikkelingen gaande. Elverdink Hoveniers werkt hier graag aan mee en zet zich hier honderd procent voor in.

In onze visie betekent Duurzame tuinaanleg; “Aandacht besteden aan de kwaliteit van ons leefmilieu. Door op de meeste natuurlijke manier om te gaan met de tuin. Bij de aanleg wordt gekozen voor duurzame en verantwoorde materialen. Ook de flora en fauna moet zorgen voor evenwicht in de biodiversiteit.

Onderstaand gaan we aantal belangrijke aspecten aansnijden om te laten zien op welke manier een tuin duurzamer kan worden ingericht;

 

60/40 % regel. Maximaal 40% van de tuin verharden

Voor de aanleg kiest u bewust voor een grijs gedeelte van maximaal 40 %. Een grijs gedeelte betekend bestrating, tegelterrassen etc. Het groene gedeelte in de tuin moet minimaal 60% in beslag nemen, het liefst nog meer. Groen is beter voor het klimaat en uw eigen gezondheid. Daarnaast zorgt groen voor schaduw, betere temperatuur, verhogen het welzijn van planten en dieren en zorgen voor een goede waterinfiltratie.

 

 

Waterdoorlatendheid en waterinfiltratie


Het is van groot belang dat uw tuin, water infiltreert en vasthoudt in plaats van dat al het water via de HWA (hemelwaterafvoer) in het riool terechtkomt. Wees dus zuinig met regenwater. Dit kan op verschillende manieren.

 

 

Halfverharding bij Duurzame tuinaanleg

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor halfverharding in de vorm van grind of split, dit heeft een zeer groot waterdoorlatend vermogen zodat regenwater in de tuinbodem terecht komt. Hier kun je bijvoorbeeld aan toe voegen om grind uit te zoeken dat in Nederland gewonnen wordt om zo transport te minimaliseren. Voorbeelden van dergelijk grind zijn; Limburgs grind, Ardenner split en gebroken grind. Schelpen die gewonnen worden uit de zee zijn goed waterdoorlatend en kunnen gebruikt worden als halfverharding. Net als het gebruik van boomschors.

Duurzame tuinaanleg

Duurzame tuinaanleg

 

 

Sedum- of groendak

U kunt het dak van uw huis of schuur laten bekleden met Sedummatten. Deze matten bestaan uit Sedumplanten en zorgen dus gelijk voor groen. Ook draagt het bij aan een duurzame leefomgeving. Het dak blijft het gehele jaar groen en in de zomer trekken de bloeiende vetplantjes vele soorten bijen en vlinders aan. Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders en levert deze insecten nectar en stuifmeel wat weer goed voor de verstuiving is. Het bevordert de biodiversiteit! Daarnaast houdt het sedumdak water vast door middel van infiltrerende matten onder het Sedum. Door deze waterberging vertraagt en vermindert het de waterafvoer naar de riolering.

 

 

Regenton

Plaats een regenton en gebruik het regenwater wat hierin terecht komt om de tuin te besproeien in droge periodes. Doe dit ’s morgens vroeg of juist ’s avonds wanneer de zon aan kracht verliest zodat het water niet meteen verdampt.

 

Gebruik duurzame en verantwoorde producten en materialen

Als de natuur zo min mogelijk wordt belast met de vervaardiging en het transport ervan, dan is het product duurzaam. Een lange levensduur is ook een van de kenmerken. Daarnaast dient het product het ecologisch evenwicht van de tuin zo min mogelijk te verstoren. Met andere woorden, een product die het natuurlijk evenwicht juist ondersteunt. Hergebruik van materialen of recyclen is ook een oplossing.

 

 

Verharding

Gebakken klinkerverharding die in Nederland geproduceerd is, laat relatief veel water door gezien de vele voegen. De gebakken klinkers kunnen prima worden hergebruikt en hebben een super lange levensduur. Wij maken veelal gebruik van Oudhollandse betontegels van Schellevis. Deze tegels zijn onderscheiden met het NL Greenlabel, ze worden in een milieuvriendelijk productieproces gemaakt met natuurlijke grondstoffen. De tegels zijn geheel recyclebaar. Zorg er natuurlijk voor dat u de 60-40% regel behoudt en niet te veel verharding in de tuin creëert.

 

 

Erfafscheiding

Voor een erfafscheiding kunt u het beste kiezen voor een haag. Deze heeft een lange levensloop, is natuurlijk, groen en is niet vervaardigt in een fabriek. Voor vogels is het een schuil- en broedplaats. Als u toch wilt kiezen voor hout, zoek dan een houtsoort met een lange levensduur, hout dat niet behandeld is, FSC gekeurd en hout dat in Europa is geproduceerd en dus niet uit de andere kant van de wereld komt en dus een relatief korte transportduur heeft. Eikenhout is een voorbeeld van een duurzame houtsoort die op veel verschillende manieren in uw tuin kan worden gebruikt.

 

 

Beplanting

Inheemse planten trekken veel diersoorten aan en zorg ervoor dat deze planten vanaf het vroege voorjaar tot het najaar bloemen hebben voor de bijen en vlinders. In een duurzame tuin wordt veel waarden gehecht aan biodiversiteit. In dit soort tuinen is veel ruimte voor dierenleven zoals bijen, insecten, vlinder, vogels, hommels, libellen, wormen en egels. Kies uw beplanting zo secuur mogelijk aan om deze dieren aan te trekken. Niet alleen voor de dieren zijn ze van belang maar ook voor uw tuin en de toekomst voor de bestuiving. Om extra insecten aan te trekken kunt u een insectenhotel plaatsen in uw tuin. In welke gewenste vorm dan ook. Tegenwoordig zijn er erg veel bloemen en kruidenmengsels te verkrijgen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw gazon om te toveren in een bijen- en vlinder bloemenmengsel.

Duurzame tuinaanleg

Duurzame tuinaanleg

 

 

Composthoop

Maak van uw groenafval en organisch afval uit je keuken een ware organische voedingsbron voor uw tuin.  Door zelf een dergelijke composthoop te creëren zorgt u ervoor dat u zelf meedoet aan de natuurlijke kringloop en uw gebruikte producten weer hergebruikt in eigen tuin.