Groene daken – Sedum daken – Daktuin

Denkt u erover na om een tuinhuis, overkapping of schuur te laten bouwen in uw tuin? Denk dan eens na over een Sedumdak. Dit groene dak biedt veel voordelen en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Een Sedum dak is een geweldig mooi en duurzaam element in uw tuin.

Sedum is een soort vetplant welke zeer sterk is. De plant kan lange periodes van droogte of warmte aan, maar ook natte periodes. Er zijn ruim 200 verschillende Sedumsoorten met elk een andere bloeiperiode, kleur of andere factor van de plant.

Een sedumdak kan u verschillende interessante voordelen geven. De belangrijkste voordelen van groene daken of een daktuin zijn;

 

  1. De Sedumplanten houden regenwater vast wat ervoor zorgt dat de piekbelasting van regenwater op het riool sterk vermindert. Gemeenten zijn zeer positief over het verminderen van de piekbelasting waardoor veel gemeenten betreffende groene daken subsidiëren. Informeer bij uw eigen gemeente of uw gemeenten een dergelijke regeling heeft.

 

  1. Sedumplanten op uw dak zorgen voor isolatie in de zomer. De zon wordt namelijk weerkaatst waardoor er een lagere temperatuur op en rondom het dak ontstaat. De zomers in Nederland worden steeds warmer waardoor deze isolerende functie een leuk voordeel is.

 

  1. Nuttige insecten vinden er voedsel. Sedum produceert een groot deel van het jaar bloemen, die zeer rijk zijn aan nectar. Vooral de grotere soorten (hemelsleutels) produceren grote bloemschermen die erg aantrekkelijk zijn voor insecten. Verwacht veel vlinders en bijen te zien. Ook zweefvliegen, wiens larven vervelende vliegenmaden opeten, worden veel gevonden op de bloemen.

 

  1. – Opname van fijnstof en gifstoffen. Planten hebben de gunstige eigenschap om fijnstof weg te vangen. Ook kunnen ze schadelijke stoffen, zoals zware metalen (lood, cadmium etc.), opnemen en vasthouden.
    -Opname van CO2 en zuurstofproductie. Zoals alle planten verbruiken vetplanten CO2, en zetten die om in zuurstof. Vermindering van CO2 gaat de opwarming van de planeet tegen

 

  1. Leven in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van mensen. Groen en natuur biedt ontspanning en geeft een verhoogd gevoel van ‘well-being’ en geeft minder stress.

 

  1. Deze de Sedummatten creëert u een direct groen resultaat omdat de matten groen en kant en klaar worden geleverd. Er is nauwelijks ruimt voor onkruidgroei en de matten hebben minimaal onderhoud nodig waardoor deze soorten daken zo goed als onderhoudsvrij zijn.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar dit nieuwe opkomende fenomeen? Wij leggen deze prachtige en duurzame daken voor uw aan. Voor meer informatie en mogelijkheden omtrent uw tuin, neem dan vrijblijvend contact met ons op.