Tuinontwerp Leeuwarden

Voor een behoorlijke tuin mochten wij een tuinontwerp laten realiseren. Belangrijke wensen van de klant waren geen strakke lijnen maar juist ronde en speelse contouren, weinig verharding, duurzame tuininrichting en natuurlijke elementen. Reuvers Buro voor groene ruimtes is met dit wensenlijstje aan de gang gegaan en dat heeft geleid tot dit schitterende tuinontwerp.

Natuurlijke elementen
Natuurlijke elementen zijn belangrijk in een tuin om de tuin niet te veel vervreemden van de omgeving. Een tuin ergens buiten het dorp tussen bos en weilanden, die ingericht is als een stadstuin met zeer strakke lijnen en vol gelegd is met bestrating, past niet in de omgeving. In deze tuin is veel nagedacht over de tuin passend maken in de omgeving. Er zijn bijvoorbeeld kastanje palenwanden meegenomen om de privacy te waarborgen. Een palen wand met klimmers geeft een rustiger en natuurlijkere uitstraling dan een geverfde houten wand.

Duurzame inrichting
Doordat er weinig gebruikt wordt gemaakt van verharding maar in plaats daarvan juist wel van halfverharding is de waterinfiltratie in de tuin goed geregeld. Doordat het water in de tuin terechtkomt kan de bodem dit zelf opnemen in plaats van dat het water via de hemelwaterafvoer wegloopt. Ook wordt er een berging/thuishuis gemaakt met een schuin dak waar sedumplanten op worden gelegd. Groene daken

Ronde en speelse contouren
In het ontwerp is gebruik gemaakt van veel ronde en ovale lijnen langs het gazon, de borders en de halfverharding. De halfverharding wordt met speelse lijnen in de vorm van Corten staal opgesloten zodat het grind niet door de hele tuin verspreid wordt. De Corten stalen rand komt deels onder en deels boven de grond zodat de lijnen duidelijk zichtbaar zullen zijn.