Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Ziet u op tegen het onderhoud van uw tuin? Elverdink Hoveniers helpt u tijd en energie te besparen!

Bekijk het nieuws rondom

Elverdink Hoveniers

Planten december

Planten december

Komt er dit jaar een echte kerstboom in huis? Wil je hem daarna in de tuin planten? Zo heb je de meeste kans van slagen: koop een boom met een goede vaste, grote kluit of neem er één die in de pot geweekt is. Plaats hem voor en na zijn woonkamerbezoek een week in de schuur ter overbrugging van het temperatuurverschil. Met vorstvrij weer kan hij de tuin in. Blijf hem, zeker de eerste weken, goed verzorgen. Geef hem regelmatig water.

 

 

Maak een goede start

Maak een goede start met nieuwe aanplant in de tuin. Zolang de temperatuur het toelaat kun je nog winterharde planten zoals de zonnehoed (Echinacea, foto) in de tuin te zetten. Nu aanplanten heeft als voordeel dat, als het nieuwe groeiseizoen begint, de planten meteen ‘los’ gaan!

 

 

Bloembollen kunnen nog geplant worden

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar bloembollen kun je nog wel tot midden december aanplanten. Zet ze nu in de tuin zodat ze tijdens de winterperiode kunnen kiemen om vervolgens in het vroege voorjaar op te komen en te bloeien.

Onderhoud december

Onderhoud december

Zit er een vorstperiode aan te komen? Zorg dat je vijver niet bevriest, pak exotische planten in en vergeet niet de buitenkraan af te sluiten!

 

 

Zuinig op je gazon

Als je zuinig bent op je gazon kun je een laag gevallen blad beter niet laten liggen. Het gaat rotten, verstikt het gras en veroorzaakt gele plekken. Haal dus regelmatig het blad van je gazon, voer het af of gooi het op je composthoop!

Snoeien december

Snoeien december

Snoei je plataan in het najaar of winter, als het niet vriest. De kans op bloeden is dan kleiner. Bovendien herstelt de boom dan nog van zijn snoeiwonden waardoor hij beter beschermd is tegen ziekten en plagen. Knip de scheuten tot op enkele centimeters van de gesteltakken (de hoofdtakken) terug. Of vraag het je hovenier!

Tuintips december

Tuintips december

Gezelligheid in december met de open haard, tuinkachel of vuurkorf aan! In plaats van dure aanmaakblokjes te kopen kun je ook snoeihout gebruiken dat goed gedroogd is. Populier en Esdoorn wil je liever niet gebruiken vanwege de onaangename geur.

 

 

Genieten van je balkon, terras of tuintafel

Ook de komende maanden kun je genieten van groen op je balkon, terras of tuintafel. Potten met planten, zoals winterheide, Skimmia (foto), kleine conifeertjes, Parelbes (Pernettya) of winterviolen geven kleur en wintersfeer!

Planten november

Planten november

Er zijn veel soorten bloembollen die zich lenen om te laten verwilderen, waardoor ze vaak ook vermeerderen. Dat is lekker makkelijk want je hebt er geen omkijken naar! Voorbeelden zijn de vroege voorjaarsbloeiers Chionodoxa (Sneeuwroem – foto) en de Krokus. Ze kunnen in november nog gepoot worden.

 

 

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn (Acer Palmatum) is, zeker als solitair, een echte blikvanger. De bladeren zijn fijn en diep ingesneden. In de herfst kun je genieten van de meest mooie herfstkleuren in rood, groen, oranje en geel. Er zijn vele soorten, in de variaties van struik tot kleine boom. Snoeien is niet beslist nodig maar wil je dit toch, doe het dan in juli/aug. Plánten kan nog in november!

Snoeien november

Snoeien november

Veel planten, bomen en struiken dienen in de herfst of winter gesnoeid te worden. De tijd is aangebroken om te kijken waar dat nodig is. Pak het goed aan. Zorg voor veilig en goed gereedschap. Is de klus te groot of te lastig voor jezelf? Schakel ons in!

 

 

Cortaderia

Cortaderia of pampasgras is een winterhard siergras met mooie witte pluimen in verschillende hoogtes. Jonge planten willen de eerste jaren graag beschermd worden tegen vorst. Bind ze samen en breng tuinturf of blad aan over de voet. Snoei pas in het voorjaar. Als je nu snoeit kan er regenwater in de holle stelen blijven staan, wat schade kan aanrichten bij vorst.

Onderhoud november

Onderhoud november

Een goed gazon heeft kalk nodig. Kalk bevordert de opname van voedingsstoffen en is belangrijk om mos en onkruidgroei tegen te gaan. Sommige soorten hebben meer tijd nodig om op te lossen. Strooi het daarom in oktober-november. Dat zorgt voor een goede start in het voorjaar!

 

 

Bladeren ruimen

De bladeren vallen weer en je terras, oprit of tuin ligt er vol mee! Is harken of vegen niet jouw hobby? Er zijn handige bladblazers verkrijgbaar, elektrisch, op accu of benzine en, voor nog meer gemak, met zuig- en versnipperfunctie. Je hovenier inschakelen kan natuurlijk ook!

 

 

Gereedschap

Gereedschap en (maai)machines die niet meer gebruikt worden, kun je schoonmaken en geolied opbergen in een droge, vorstvrije ruimte. Denk je aan de aanschaf van een robotmaaier? Dan is nu een geschikte periode om je voor te bereiden.

 

 

Vaste planten uit de grond halen

November is de tijd om je tuin voor te bereiden op de winter. Meubels kunnen nu naar binnen. Zet klimplanten vast. Vaste planten kun je nu verjongen door ze uit de grond te halen, te scheuren en opnieuw te planten. Bescherm gevoelige planten tegen de winter.

Tuintips november

Tuintips november

Egels zijn voor hun winterslaap aangewezen op herfstblad en takken. Creëer in een hoek van je tuin zo’n stapel bijeengeharkt blad. Egels en andere dieren zijn er blij mee!

 

 

Olijfbomen

Olijfbomen kunnen wel wat hebben, maar dit is geen garantie dat ze lange periodes van vorst doorstaan. Staat je olijf in een pot? Laat hem binnen, vorstvrij maar koel en verzorgd (hij wil daglicht en zo nu en dan water) overwinteren. Staat hij in de border? Overdek hem met een winterhoes/vliesdoek. Het laat lucht en licht door en geeft de juiste bescherming.

Planten oktober

Planten oktober

Een fijne najaarsbloeier is Hibiscus (Hibiscus Syriacus). Hij wordt tot 2 meter hoog, bloeit tot oktober en verliest in de winter zijn blad. Het is familie van het kaasjeskruid en dat zie je aan de bloemen in wit, lila, roze of paars.

 

 

Potten en bloembakken vullen

Potten en bloembakken die gevuld waren met zomerbloeiers kunnen nu worden geleegd. De meeste éénjarigen zijn wel uitgebloeid. Vul ze met nieuwe grond en zet er bijv. heidesoorten (foto), Skimmia, Bergthee, Helleborus of miniconifeer in. De laatste kan straks als kerstboompje dienen!

 

Bloembollen

Oktober is een goede maand om bloembollen te planten. Als je tulpen, krokussen, narcissen, blauwe druif (foto) en sneeuwklokjes nu plant kun je al bloei verwachten vanaf januari.

Gazon oktober

Gazon oktober

Blijf het gazon maaien zolang het groeit. Stel de snijhoogte van de grasmaaier nu wel wat hoger in dan normaal (ongeveer 4.5/5 cm). Eenmaal in de week maaien is voldoende. Laat het gras zeker niet te lang worden.

Plantenkennis oktober

Plantenkennis oktober

De heerlijk geurende Rimpelroos (Rosa Rugosa) kom je regelmatig tegen. Het is een wilde (of botanische) roos, van oorsprong afkomstig uit het Verre Oosten. In het najaar verschijnen de rozenbottels. Er zit veel vit. C in, reden waarom ze verwerkt worden in superfood, thee of jam.

 

 

Herfstaster

De herfstaster (in het Oud-Grieks betekent astér ‘ster’ en dat is precies zoals de bloemen er uitzien) is een vaste plant die kleurrijk bloeit in september en oktober (Aster novae-angliae). Insecten worden nog steeds getrokken door de wolken lila, wit of paars in je tuin!

 

 

Hortensia’s

Het is de tijd om de bloemen van hortensia’s te drogen. Pluk ze pas als ze helemaal uitgebloeid zijn. Ze zijn dan wat vergrijsd en verkleurd en voelen stevig aan. Maak een krans of zet ze in een compact boeket op een vaas. Zo geniet je nog langer van je tuin!

Tuintips oktober

Tuintips oktober

Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water. Deze ruimte kun je goed beplanten met bv Pachysandra of Oost Indische kers (foto). Het is een prima manier om de boomwortels in je tuin te camoufleren en om uitdrogen door de zon tegen te gaan.

 

 

Pergola

Is in jouw tuin het hout van pergola’s, schuttingen of overkappingen verkleurd? Vergrijzing of verkleuring van behandeld en onbehandeld hout is normaal. Hout ‘werkt’ en is onderhevig aan weersinvloeden. Het kan krimpen en uitzetten. Wees gerust, kwalitatief is het niet nadelig!